Gister was het de landelijke dag tegen pesten. Samen heb (o.a) ik vanuit Stichting Wes met de kinderraad op verschillende basisscholen de workshop ‘omgaan met pesten’ gegeven.
Het Haarlems Dagblad was aanwezig bij de workshop die werd gegeven door de kinderburgemeester Yusuf en raadslid Luna.
Wat een mooi artikel is er over geschreven.
Precies wat we wouden bereiken met deze workshop! In gesprek gaan met elkaar, een stukje bewustwording over je eigen gedrag, kijken waar jezelf invloed op hebt en weten dat iedereen andere grenzen heeft in wat die WeL en Niet wilt.
Tijdens de discussie over het verschil tussen plagen en pesten ontdekken ze dat wat voor de één plagen is, voor de ander pesten kan zijn. Dat iedereen anders denkt over plagen en pesten komt omdat we allemaal onze eigen grenzen bepalen in wat we WEL en NIET willen. Dat is prima. Alleen is er een belangrijk punt dat iedereen mag weten! En dan wordt de volgende vraag gesteld:
‘𝐖𝐢𝐞 𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐭 𝐨𝐟 𝐡𝐞𝐭 𝐩𝐥𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐢𝐬?’
Een vraag die wat mij betreft meer gesteld mag worden want de antwoorden verschillen enorm! Sommige kinderen denken dat de pester het bepaald of sommige denken zelfs dat hun docent dat beslist. Dat is natuurlijk niet het geval.
Het juiste antwoord is: de ontvanger bepaalt! Dus als degene die jij plaagt het niet meer leuk vindt wat jij doet of zegt, dan MOET je stoppen. Anders wordt het pesten! Voor vele een eyeopener.
Vervolgens is het dan wel belangrijk dat je als je je gepest voelt, je grens aangeeft. Dat is voor sommige knap lastig. Als ik dan vraag of ik het zou kunnen ruiken als iemand iets niet meer leuk vindt, dan schieten de meeste in de lach. ‘Nee natuurlijk niet!’ Dus wat kan je dan beter doen? Er iets van zeggen! Daar hebben ze mee geoefend, met sterke lichaamstaal en met een sterke stem. En houdt het niet op dan haal je hulp! Dat is niet zwak dat is juist sterk en voor jezelf zorgen.
Ik ben onwijs trots op de kinderburgemeester en de kinderraad die het thema pesten op de agenda hebben gezet en het hebben aangepakt! Allemaal hebben ze er naast hun schoolwerk er extra tijd in gestoken om de workshop te oefenen om vervolgens voor volle klassen dit belangrijke thema bespreekbaar te maken.
Ik hoop dat deze workshops een druppel zijn op de gloeiende plaat en de gesprekken gevoerd blijven worden. Dat docenten en scholen pesten serieus blijven nemen en elk kind die hier mee kampt gehoord en gezien wordt.
Veel dank aan het Haarlems Dagblad en alle ander lokale kranten en media die dit hebben opgepikt en hebben uitgelicht! Aandacht hiervoor is en blijft belangrijk. Ik zal mij dan ook na deze ‘dag van het pesten’ er het hele jaar voor blijven inzetten!
Vragen of interesse in workshops, trainingen of het Wijs en Sterk kamp in Haarlem? Stuur mij een bericht.